Soorten Agressie

Mensen zetten agressie in voor hun eigen belang en voor het bereiken van hun doelen. Of het nu gaat om een zitplek in de trein, een nieuwe afspraak bij de huisarts of het opkrikken van het matige rapport van een kind bij de docent. Er zijn veel redenen waardoor mensen agressie vertonen. Daarbij zetten ze verschillende soorten agressie in.

Elk vorm van agressie roept verschillende reacties op bij de ontvanger. Bovendien hebben de verschillende vormen van agressie ieder ook hun eigen interventie nodig.

Tijdens onze verbale agressietrainingen leren we jou het onderscheid maken tussen de volgende vormen van agressie.

Frustratie agressie: boosheid gericht op de situatie of organisatie

Is de boosheid niet op de ander, maar juist op de situatie of een instantie gericht? Dan is er sprake van frustratie agressie. Men wil in dat geval vooral graag gehoord worden. Het gedrag is vaak het gevolg van de welbekende druppel die de emmer deed overlopen. Dat roept soms begrip op, en anderen voelen zich vaak niet persoonlijk aangevallen. Het is meestal geen bewust proces: mensen willen gewoon hun verhaal kwijt.

Instrumentele agressie: boosheid om de zin te krijgen

Zetten mensen hun gedrag in voor het bereiken van hun doel? Dan is er sprake van instrumentele agressie. Het gedrag is op de ander gericht en roept bij deze personen weerstand op. Iemand gaat bijvoorbeeld schelden op een ambulancemedewerker om diegene tot sneller handelen te bewegen.

Je moet je realiseren dat onder deze vorm van agressie vaak frustratie schuilgaat. Alleen zet de agressor zijn gedrag nu in om zijn of haar zin te krijgen.

Meer weten over de verschillende soorten agressie?

Bel vrijblijvend met Agressiecurus.nl. Onze agressie experts staan je graag te woord en geven antwoord op al jouw vragen.

Witte boorden agressie: sluwe dader, grote uitdaging

Net als bij instrumentele agressie, wordt witte boorden agressie gebruikt om je zin te krijgen. Instrumentele agressie is vaak zeer duidelijk herkenbaar. Witte boorden agressie daarentegen, kenmerkt zich door een meer subtiele en soms onderkoelde of onderhuidse aanpak.

Het gaat hierbij vaak om hoogopgeleide of intelligente personen die discussie niet uit de weg gaan. Ze weten hun rechten heel goed. Halen het bloed onder je nagels vandaan en geven medewerkers het gevoel dat ze minderwaardig zijn.

Hun gedrag is lastig grijpbaar. Uitschelden herken je gemakkelijk als grensoverschrijdend gedrag. Maar een witte boorden agressor werkt subtieler. Dat maakt deze vorm van agressie een grote uitdaging voor jouw medewerkers.

Willekeurige agressie: onvoorspelbaar verloop van agressie

Willekeurige agressie zijn alle vormen van agressie die onder invloed van drank, drugs, medicijnen, psychische problemen of medische aandoeningen vallen. Agressie heeft vaak een duidelijk verloop, maar bij willekeurige agressie kun je dat verloop moeilijker inschatten. Deze groep mensen kan in een seconde van 0 naar 100 schieten. Dan worden zaken als jouw eigen veiligheid en heldere, betrouwbare communicatie van groot belang.

Het is van belang dat jouw medewerkers de verschillende vormen van agressie leren herkennen, zodat ze ook de juiste interventie kunnen toepassen. Tijdens onze agressietrainingen leren de deelnemers het onderscheid tussen deze vormen te maken

Bekijk het trainingsaanbod

Praktische trainingen voor alle branches.

  • Leer agressie vroegtijdig herkennen
  • Afgestemd op jouw situatie
  • Vergroot je zelfvertrouwen
Bekijk alle agressietrainingen

Help mij kiezen

Wil je advies op maat voor jouw specifieke situatie?

Plan vrijblijvend een adviesgesprek met een van onze agressie experts.

Plan een adviesgesprek