Pesten op de werkvloer

Pesten op de werkvloer is een grote veroorzaker van ziekteverzuim. Veel pestgedrag op de werkvloer wordt ook door velen niet als zodanig herkent.

Je kunt hierbij denken aan de volgende zaken:

Collegiaal opdringen

Sofie? Jij haalde toch altijd de koffie?” en “Oh, als je een probleem hebt met die vervelende klant, dan moet je Sofie hebben, die is zo goed met ze!”. Voor Sofie het weet, mag zij elke dag koffie halen, en is ze verantwoordelijk voor alle vervelende klanten.

Collegiaal negeren

Iedereen wil gezien worden op het werk. Maar sommige mensen krijgen het gevoel onvoldoende gezien of gehoord te worden. Dit veroorzaakt vaak eenzaamheid, ongemak en op de langere termijn zelfs onveiligheid op het werk. Buitensluiten, niet meenemen in de besluitvorming of letterlijk negeren (bijvoorbeeld tijdens vergaderingen) draagt hier ook aan bij.

Strijden over werkeffectiviteit

Proberen te laten zien dat jij effectiever met het werk omgaat dan je collega, kan op een gegeven moment ook een rand krijgen die ons al snel richting pestgedrag of sabotage drukt.

Roddelen

Niets menselijks is ons vreemd. We roddelen allemaal wel eens. Roddelen is een vorm van sociale communicatie en nieuwsuitwisseling die niet persé negatief hoeft te zijn. Maar wat als roddelen gaat leiden tot kliekvorming, uitsluiten of kwaadspreken? Dan is het contraproductief voor de werkvloer en moet je direct ingrijpen.

Toxische werksfeer

Soms staat de werksfeer onder hoogspanning. Dat kan door onduidelijkheid, onzekerheid, onverwachte vernieuwingen of slechte arbeidsverhoudingen. Partijen praten niet meer met elkaar op de werkvloer.

pesten op de werkvloer

Bekijk het trainingsaanbod

Praktische trainingen voor alle branches.

  • Leer agressie vroegtijdig herkennen
  • Afgestemd op jouw situatie
  • Vergroot je zelfvertrouwen
Bekijk alle agressietrainingen

Help mij kiezen

Wil je advies op maat voor jouw specifieke situatie?

Plan vrijblijvend een adviesgesprek met een van onze agressie experts.

Plan een adviesgesprek