Pesten op Social Media

Sinds het ontstaan van internet hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan. Social Media heeft een onuitwisbare plek in onze maatschappij ingenomen. Alleen al in Nederland maken 13,7 miljoen mensen gebruik van Social Media platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, Snapchat, Linkedin of Twitch. Maar ook WhatsApp en Youtube hebben een grote plek in ons dagelijks leven. En onder de communicatie op die platformen, valt helaas ook pesten (cyberpesten).

Thuis is niet langer een veilige haven

Voor veel kinderen was pesten vroeger iets wat op het schoolplein of op straat plaatsvond. Thuis was een veilige haven waar het kind zich soms tijdelijk veilig kon wanen voor de pesters. Via Social Media en de smartphone heeft de pester 24/7 toegang tot zijn doelwit. Het pesten gaat dus nu ook na schooltijd door, dag en nacht. Dat geeft ouders, opvoeders en kinderen een behoorlijke hoeveelheid extra zaken om rekening mee te houden.

Onderschat nooit de invloed van 24/7 online zijn

De invloed van Social Media is groot, het kost kinderen en volwassenen moeite om ons af te sluiten van de smartphone. Telefoons en Social Media blijven onze aandacht trekken. Denk aan alle geluiden, meldingen, apps, pop-ups en berichten. Of dat bekende rode cirkeltje dat aangeeft dat je WhatsApp vol gemiste en nieuwe berichten zit. Vooral op jongeren heeft dat grote invloed. Ouders die zelf in hun jeugd niet opgroeiden met een smartphone onderschatten dat vaak.

fysieke agressie en pesten op social media

Training in Mediawijsheid

Tijdens onze trainingen gaan we met leerlingen in gesprek over hun social mediagedrag. We maken ze bewust van de gevolgen van cyberpesten en cyberstalking. Ook de gevaren van zaken als sexting en grooming komen aan bod. Maar het is niet alleen kommer en kwel. De wereld van social media kan ook een prachtige uitdaging vormen waar jongeren veel kunnen leren over zichzelf, en ouders wellicht ook.

Vrijblijvend advies?

Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend meer informatie over onze trainingen gericht op “Pesten op Social Media”.

Advies aanvraag

"*" geeft vereiste velden aan

We nemen bij voorkeur eerst telefonisch contact met je op. Zo kunnen we direct jouw vragen beantwoorden. Geef daarom aan op welk moment je het liefst gebeld wilt worden.

Op welke dag(en) kunnen we jou het beste telefonisch bereiken?
Welk tijdstip heeft jouw voorkeur