De 4 voordelen van een trainingsacteur

Geschatte leestijd: 3 minuten

Hoe zorg je tijdens een training voor realistische situaties en herkenning? Hoe zorg je voor maximaal rendement tijdens een agressietraining? Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers feedback op meerdere niveaus krijgen?

Juist om al deze zaken te waarborgen, maken we bij XL10 veelvuldig gebruik van een trainingsacteur. Wat is de meerwaarde van een trainingsacteur? We zetten de 4 belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Een trainingsacteur zorgt voor extra realisme

In het verleden namen andere deelnemers of de trainer zelf de rol van acteur wel eens op zich. Maar acteren is een vak op zich. De acteur zet de rol overtuigend weer. Geeft feedback op wat hij of zij meemaakt tijdens de oefening. Een acteur kan bovendien snel schakelen en improviseren. Als jullie als deelnemers onderling gaan oefenen, is de stemming vaak onwennig of lacherig en daardoor onrealistisch. De oefening komt zo niet tot zijn recht.

En ook een trainer, hoe goed deze ook is ingevoerd in de materie, is niet altijd een goede acteur. De trainingsacteur geeft vanuit zijn vakmanschap net dat beetje extra realisme aan een rol. Bovendien kan de trainer zich nu op de eigen taak richten en de helikopterview behouden. Hierdoor zijn de oefensituaties levensecht en leer je het snelst hoe je hier in de dagelijkse praktijk mee omgaat.

Een trainingsacteur weet precies wat een deelnemer nodig heeft

Elke deelnemer heeft tijdens een agressietraining zijn eigen leerdoelen en mogelijkheden. Een trainingsacteur kan die goed onderscheiden. Misschien vind jij het geven van een duidelijke “stop” al spannend genoeg, terwijl een ander al een goede interventie in huis heeft, maar die nog wel wil verbeteren.

De acteur past zijn spel aan op de leerbehoefte van elke individuele deelnemer. Zo is het leereffect het grootst. Bovendien kan de acteur de veiligheid van het rollenspel waarborgen. Deelnemers voelen dit vaak minder sterk aan.

Een trainingsacteur past zijn spel aan op jou

Als deelnemer kun jij soms een rol ook aardig neerzetten. Daar kun je echter zodanig in opgaan, dat jij niet in staat bent de helikopterview te behouden. Die helikopterview is juist noodzakelijk voor het geven van goede feedback. Een trainingsacteur werkt niet met een vast script. Hij past zijn spel aan, op wat hij van jou als deelnemer in het rollenspel ontvangt.

De acteur kan je na afloop heel precies laten weten wat de gevolgen van jouw interventie waren. Werkt een interventie niet? De acteur legt je precies uit waarom. Hij geeft je tips en moedigt je aan het nog eens te proberen. Werkt het juist wel? De acteur legt jou uit waarom en helpt je zo bewust bekwaam te worden.

Een trainingsacteur zorgt voor feedback op verschillende niveaus

Het ouderwetse idee van een rollenspel is vaak dat jij als deelnemer iets met de acteur neerzet. De trainer geeft vervolgens aan wat goed is, en wat nog beter kan. Wij gaan echter uit van feedback op drie niveaus. Als deelnemer geef je tips en tops. Jij bent tenslotte de professional die weet hoe het is om agressie mee te maken in jouw eigen werkveld. Vervolgens geeft de trainingsacteur feedback vanuit de agressor. Op deze manier weet je precies welke invloed je hebt uitgeoefend op de situatie. Uiteindelijk geeft de trainer met zijn helikopterview feedback op het geheel, en zorgt ervoor dat alle opgedane kennis gewaarborgd wordt.

Deelnemers ervaren zelf de meerwaarde

We vragen onze deelnemers na afloop vaak hoe het werken met een acteur bevallen is. Zonder uitzondering krijgen we altijd terug dat de samenwerking van grote meerwaarde was voor het oefenen en behalen van de leerdoelen. Daarom kiezen wij vol overtuiging voor de inzet van een ervaren trainingsacteur tijdens onze agressietrainingen.

Ervaring van klanten met een trainingsacteur:

Het werken met de acteur was erg leuk. Hij bracht het realistisch over.”

“Zeer praktisch. Veel casussen kunnen bespreken. Goede opzet qua inhoud.”

“Met de acteur ‘leeft’ het agressiespel/de oefeningen écht!”

“Fijn dat de praktijkvoorbeelden besproken en geoefend worden. Zo is het goed toepasbaar. Leuke training, gericht op de eigen praktijk. Goede trainer én acteur! 😉 “

agressiecursus.nl