Agressie ontwricht de samenleving

Geschatte leestijd: 2 minuten

“NS ziet toename agressie tegen medewerkers”

“Verbale en fysieke agressie voor 1 op de 3 artsen”

“Explosieve toename van agressie tegen zorgpersoneel”

“Agressie aan de balie leidt tot uitstroom apotheekpersoneel”

“Ziekenhuizen zien aantal agressieve patiënten en bezoekers sterk toenemen”

Zomaar een handjevol krantenkoppen van de afgelopen weken. Agressie tegen personeel in de zorg, het openbaar vervoer of baliemedewerkers zorgt al jaren voor problemen. Toch klinkt de schreeuw om hulp harder dan ooit. Het absolute dieptepunt werd vorige maand bereikt bij een steekincident in een zorginstelling in Balkbrug. Een patiënt stak drie zorgmedewerkers neer. Een medewerker overleefde dit incident niet.

Wie ophef veroorzaakt, krijgt aandacht

Agressief gedrag wordt een steeds groter maatschappelijk probleem. Dit wordt nog eens versterkt door social media. Agressie loont blijkbaar. Wie maar een grote mond opzet tegen een arts, wordt eerder gehoord. Zo geldt het ook in een winkel, op het werk of in de trein. Want niemand heeft zin in “gedoe”, dus geven we sneller toe.

Agressie is meer dan schreeuwen, schoppen of slaan

Agressie zou niet moeten lonen, maar vaak sluipt het erin voordat we doorhebben dat het om agressie gaat. Tijdens onze agressietrainingen stellen we vaak de vraag “wat betekent agressie voor jou?”. De meeste antwoorden hebben dan betrekking op fysieke agressie zoals schreeuwen, schoppen of slaan. Maar agressie is veel meer dan dat. Het begint vaak klein. Van zuchten en rollende ogen, tot het zeuren om een voorkeursbehandeling. Sluimerende onvrede die niet zelden leidt tot agressie. Als je hier eens goed over nadenkt, dan zul je zien dat je veel vaker met agressie van doen hebt dan je in eerste instantie zou denken.

Beter omgaan met agressie

Toenemende agressie in onze samenleving is complex. Het is een probleem dat we met z’n allen niet zomaar even de kop indrukken. Het begint met inzien dat agressief gedrag, hoe klein of groot ook, niet getolereerd moet worden.

Wat kun je zelf doen?

We kunnen agressie niet wegnemen, maar er wel voor zorgen dat je weerbaarder wordt en eerder je grenzen aangeeft.

  • Wees je bewust van wat agressie nu echt is
  • Bepaal waar jouw grens ligt en leer deze beter aangeven
  • Leer sluimerende onvrede en agressie vroegtijdig herkennen
  • Wees je bewust van de invloed van jouw emotie op je eigen communicatie